ΤΟ ΚΑΤΑ ΙΗΣΟΥΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ

Posted on: November 15th, 2018 by ldomazos ldomazos No Comments

Τα Ευαγγέλια των μαθητών του Ιησού τα γνωρίζουμε, τα διαβάσαμε και τα ακούμε στην εκκλησία. Δεν ακούσαμε ποτέ για το Κατά Ιησούν Ευαγγέλιον. Δεν υπάρχει τέτοιο Ευαγγέλιο που να το έγραψε ο Ιησούς. Μυθιστόρημα είναι του άθεου και κομμουνιστή  Ζοζέ ντε Σόζα Σαραμάγκου το 1991 και ξεκινά με τη Σφαγή των Νηπίων, όταν ο Ηρώδης πληροφορείται πως το μωρό που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ είναι ο  μελλοντικός βασιλιάς των Ιουδαίων και διατάζει να σφαγιαστούν όλα τα αρσενικά βρέφη.  Ο Ιωσήφ, ο σύζυγος της Μαρίας, μαθαίνει τυχαία την απόφαση του Ηρώδη για τη θανάτωση των βρεφών και καταφέρνει να κρύψει τον γιο του αφήνοντας τα υπόλοιπα νήπια να χαθούν. Δηλαδή, ο Ιησούς αναγκάζεται αργότερα να θυσιάσει τη ζωή του για την εξιλέωση της αμαρτίας του γήινου πατέρά του καθώς και για το ότι ο Θεός επέτρεψε να λάβει χώρα η σφαγή. Στο σταυρό, ο Ιησούς  ζητά από την ανθρωπότητα να συγχωρήσει τον Θεό για τις αμαρτίες του.  Στο Κατά Ιησούν Ευαγγέλιο, ο Ιησούς εμφανίζεται να χάνει την παρθενιά του από τη Μαρία Μαγδαληνή.

Το Σαραμάγκου, ένα άγριο ποώδες φυτό, το γνωστό άγριο ραδίκι, ήταν ψευδώνυμο της οικογένειας του πατέρα του, το οποίο ενσωματώθηκε τυχαία στο επώνυμό του κατά την επίσημη καταγραφή του στα μητρώα γέννησης. Γεννήθηκε σα σήμερα 16 Νοεμβρίου το 1922 στην Πορτογαλία ο Ζοζέ Σαραμάγκου.

Η πορτογαλική κυβέρνηση τότε, κατήγγειλε το μυθιστόρημα ως μια προσπάθεια επίθεσης εναντίον της θρησκευτικής κληρονομιάς της χώρας και απέσυρε την υποψηφιότητα του Σαραμάγκου από το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας, προκαλώντας έτσι και την αυτοεξορία του Σαραμάγκου στις Κανάριες Νήσους.

Πρώτο του μυθιστόρημα ήταν η Γη της Αμαρτίας (1947) που εκδόθηκε οταν κυβερνούσε ο δικτάτορας  Αντόνιο Σαλαζάρ και  πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση με την έκδοση του  μυθιστορήματος Το Χρονικό του Μοναστηριού που τράβηξε  την προσοχή του παγκόσμιου αναγνωστικού κοινού. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ το 1998

Στην προσωπική του ζωή ο Σαραμάγκου παντρεύτηκε το 1944 την Ίλντα Ρέις. Το μοναδικό τους παιδί, η Βιολάντε, γεννήθηκε το 1947. Το 1988, ο συγγραφέας παντρεύτηκε την αρκετά νεότερή του Ισπανίδα δημοσιογράφο Πιλάρ δελ Ρίο, η οποία είναι και η επίσημη μεταφράστρια των βιβλίων του στα ισπανικά. Πέθανε στις 18 Ιουνίου το 2010. Το 2009 είχε γράψει τον Κάιν.