ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ, ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Posted on: October 13th, 2018 by ldomazos ldomazos No Comments

Έλληνας αξιωματικός του Στρατού, πρωτομάρτυρας και σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα. Όταν ακούς για Μακεδονικό αγώνα το μυαλό πάει στον Παύλο Μελά που γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου το 1870 στη Μασσαλία. Το 1886 μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων και αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού στις 8 Αυγούστου το 1891. Ενα χρόνο μετά παντρεύτηκε τη Ναταλία Δραγούμη  κόρη του τραπεζίτη και πολιτικού Στέφανου Δραγούμη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά τον στρατιωτικό Μιχαήλ Μελά  και τη χημικό Ζωή Μελά – Ιωαννίδη.

Υπήρξε ενεργό μέλος της Εθνικής Εταιρείας, μιας μυστικής οργάνωσης, που είχε ως σκοπό την αναζωπύρωση του εθνικού φρονήματος και την απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων με κάθε θυσία, και έπαιξε αρνητικό ρόλο στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897. Με την έκρηξη του πολέμου μάχεται στα μέτωπα της Θεσσαλίας, ως διοικητής ουλαμού της 2ης Πεδινής Πυροβολαρχίας.  Στις αρχές του 20ου αιώνα ανησυχεί για την  δράση των κομιτατζήδων, που επιδιώκουν την προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία.

Τον Φεβρουάριο του 1904, μαζί με άλλους τρεις αξιωματικούς, τους λογαχούς Αλέξανδρο Κοντούλη και Αναστάσιο Παπούλα και τον ανθυπολοχαγό Γεώργιο Κολοκοτρώνη, συμμετέχει σε μυστική αποστολή στη Μακεδονία με το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας αλλά οι κινήσεις της έγιναν αντιληπτές από τους Τούρκους, οι οποίοι ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση την ανάκλησή τους. Έτσι, ο Μελάς μαζί με τους τρεις άλλους αξιωματικούς επέστρεψαν στην Αθήνα στις 29 Μαρτίου. Ο Παύλος Μελάς ανέλαβε  επίσημα την αρχηγία του Μακεδονικού Αγώνα στην περιοχή της Καστοριάς και του Μοναστηρίου, κατόπιν υπόδειξης του Μακεδονικού Κομιτάτου.

Σαν σήμερα 13 Οκτωβρίου του 1904  ο Παύλος Μελάς βρισκόταν στο χωριό Στάτιστα, ο Βούλγαρος αρχικομιτατζής Μήτρος Βλάχος ειδοποίησε τις οθωμανικές αρχές και στη μάχη που έλαβε χώρα  τραυματίστηκε σοβαρά στην οσφυϊκή χώρα και μετά από μισή ώρα άφησε την τελευταία του πνοή.

Το κεφάλι του αποκόπηκε από τους συμπολεμιστές του και τάφηκε στο ναό της Αγίας Παρασκευής στο Πισοδέρι. Το σώμα του παραδόθηκε από τις οθωμανικές αρχές στον μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη και τάφηκε στον βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών στην Καστοριά, όπου αναπαύεται και η κάρα του από το 1950. Στον ίδιο ναό έχει ταφεί και η σύζυγός του Ναταλία, κατ’ επιθυμίαν της.