ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

Posted on: August 14th, 2018 by ldomazos ldomazos No Comments

Με την δεύτερη εισβολή οι Τούρκοι τράβηξαν και την διαχωριστική γραμμή και όρισαν τα σύνορα του κράτους των Τουρκοκυπρίων. Αστείο να πιστεύει κάποιος ότι θα νησί θα λειτουργήσει όπως πρώτα. Οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να έχουν την κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί. Απο την ημέρα της δεύτερης εισβολής το Κυπριακό είναι λυμένο. Δύο κράτη, δύο λαοί. Σιγά σιγά θα αρχίσει και η αναγνώριση του κράτους των Τουρκοκυπρίων. Αυτά λέει η λογική του αποδυτηριάκια. 

Οι Τούρκοι από τον «Αττίλα 1» κατέχουν περίπου το 8% του κυπριακού εδάφους. Έχοντας στο μυαλό τους τη δεύτερη εισβολή έχουν συγκεντρώσει στο νησί 40.000 στρατιώτες, 300 άρματα μάχης και 1.000 οχήματα μεταφοράς προσωπικού.  

Λίγο πριν ξημερώσει η 14η Αυγούστου περίπου στις 5.15 ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ειδοποιείται ότι στην Κύπρο έχει αρχίσει ο «Αττίλας 2». Ο Καραμανλής γνωρίζει την αδυναμία της Ελλάδας να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Κύπρο. Μόνη κίνηση αντίδρασής που ήλπιζε ότι θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης αλλά και ταυτόχρονα εξέφραζε την απογοήτευσή του για την στάση που κράτησαν οι Αμερικανοί και η Βορειοαντλαντική Συμμαχία στις διαπραγματεύσεις ήταν να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έδωσεν εντολήν όπως οι Ελληνικές  ένοπλες δυνάμεις αποσυρθούν από την συμμαχίαν του ΝΑΤΟ. Η Ελλάς θέλει να παραμείνει μέλος της συμμαχίας μόνον ως προς το πολιτικό μέρος αυτής ανέφερε η ανακοίνωση.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Με την Ελλάδα σε ρόλο παρατηρητή, η Κύπρος αφήνεται στο έλεος των τουρκικών διαθέσεων. Ο Τούρκοι προελαύνουν για δύο ημέρες, μέχρι να αποφασισθεί η κατάπαυση του πυρός στις 16 Αυγούστου. Η Τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει Λευκωσία, Αμμόχωστο και άλλες περιοχές. Τουρκικά άρματα και ισχυρές δυνάμεις πεζικού αρχίζουν να κινούνται από Λευκωσία προς Αμμόχωστο, στα ανατολικά, και προς Λεύκα-Λιμνίτη, στα δυτικά. Στις 15 Αυγούστου, οι ορδές του «Αττίλα» μπαίνουν στην Αμμόχωστο. Στις 16 Αυγούστου καταλαμβάνεται η Μόρφου και ο «Αττίλας 2» ολοκληρώνεται.

Μέσα σε 48 ώρες οι Τούρκοι παίρνουν στην κατοχή τους το 36,4% του νησιού, εξοντώνοντας περίπου 3.500 Ελληνοκύπριους και προκαλώντας 200.000 πρόσφυγες. Ταυτόχρονα δημιουργείται και η τελική γραμμή του αίσχους που μέχρι σήμερα κρατάει διχοτομημένη την Κύπρο.