ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Posted on: November 14th, 2017 by ldomazos ldomazos No Comments

Στις γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι αφιερωμένη φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, με στόχο να αναδειχθεί  το δικαίωμά της να ζήσει μια φυσιολογική ζωή με ποιότητα και μέλλον.

Όλες οι γυναίκες με Διαβήτη έχουν δικαίωμα σε προσιτή και ισότιμη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και κατάλληλη εκπαίδευση για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα το Διαβήτη και να προστατευτούν από τις επιπλοκές του

Γιατί:

Πάνω από 199.000.000 γυναικών πάσχουν, αυτή τη στιγμή, από Διαβήτη. Το 2040 αυτός ο αριθμός θα φτάσει τα  313.000.000.

Δύο από τις πέντε γυναίκες με Διαβήτη ευρίσκονται σε ηλικία αναπαραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι 60.000.000 εν δυνάμει έγκυες/μητέρες πάσχουν από Διαβήτη.

Ο Διαβήτης είναι η 9η αιτία θανάτου γυναικών παγκοσμίως και ευθύνεται για 2.100.000 θανάτους το χρόνο.

Οι γυναίκες με Τύπου 2 Διαβήτη έχουν σχεδόν 10πλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν Στεφανιαία Νόσο σε σχέση με τις μη πάσχουσες.

Οι γυναίκες με Τύπου 1 Διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο πρώιμης αποβολής όπως επίσης έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με συγγενείς ανωμαλίες.

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται καλύτερη πρόσβαση στη διάγνωση του Διαβήτη, όπως και σε ιατρική φροντίδα και εκπαίδευση για την αποφυγή των επιπλοκών στο παιδί και στη μάννα.
Γιατί:

1 στις 7 κυήσεις επιπλέκεται από Διαβήτη της Εγκυμοσύνης.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία για το Διαβήτη (International Diabetes Federation-IDF) εκτιμά ότι 20.900.000 ή το 16.2% των γεννήσεων ζώντων νεογνών το 2015 είχαν κάποια μορφή υπεργλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης ότι περίπου οι μισές από τις γυναίκες που εμφάνισαν Διαβήτη Εγκυμοσύνης θα αναπτύξουν Τύπου 2 Διαβήτη στα επόμενα 5-10 χρόνια μετά τον τοκετό.

Οι μισές περιπτώσεις Διαβήτη Εγκυμοσύνης εμφανίζονται σε γυναίκες κάτω των 30 ετών.

Ο ρόλος των γυναικών και των νέων κοριτσιών είναι καθοριστικός για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος θα βελτιώσει την υγεία και την ευημερία των μελλοντικών  γενεών.
Γιατί:

Έως και το 70% των περιστατικών Τύπου 2 Διαβήτη θα μπορούσαν να προληφθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Το 70% των πρόωρων θανάτων σε ενήλικες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε ανθυγιεινές συμπεριφορές που ξεκίνησαν από την Εφηβεία.

Οι γυναίκες, σαν μητέρες, έχουν τεράστια επίδραση πάνω στη μακροχρόνια  εξέλιξη της υγείας των παιδιών τους.