ΤΑ ΕΧΑΣΕ ΟΛΑ ΣΤΟ ΠΕΡΛ ΧΑΡΜΠΟΡ

Posted on: December 7th, 2018 by ldomazos ldomazos No Comments

77  χρόνια πέρασαν από την ιαπωνική επίθεση στον ναύσταθµο Περλ Χάρµπορ της Χαβάης, προοίµιο και αφορµή της εισόδου των ΗΠΑ στον πόλεµο, που τότε έγινε πραγµατικά παγκόσµιος, και πρώτο βήµα τής ως τότε αυτοαποµονωµένης Αµερικής στον παγκόσµιο στίβο ως µεγάλης δύναµης. Ετσι, το Περλ Χάρµπορ έχει σηµασία όχι µόνο για την Αµερική, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσµο, ιδιαίτερα για την πολυάνθρωπη περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού Ωκεανού, όπου και πάλι σήµερα µετακινήθηκε το κέντρο βάρους της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Τα ιαπωνικά και τα αµερικανικά αρχεία, όσα τουλάχιστον έχουν ανοιχθεί, δίνουν µια ενδιαφέρουσα εικόνα του τι έγινε σαν σήμερα 7 ∆εκεµβρίου  το 1941, γιατί έγινε και τι επακολούθησε. Το ότι για το Περλ Χάρµπορ γράφτηκαν και εκδόθηκαν, ως το 2010, 631 βιβλία στην Αµερική και 226 στην Ιαπωνία είναι ίσως ενδιαφέρον. Αλλά πιο ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό είναι ότι τρία ντοκυµαντέρ στην Αµερική και πέντε στην Ιαπωνία δεν προβλήθηκαν ποτέ ως σήµερα. Ο ναύαρχος Χάρα Ταντάιτσι του ιαπωνικού Ναυτικού Επιτελείου σχολιάζει: «Κερδίσαµε µία σπουδαία νίκη τακτικής στο Περλ Χάρµπορ, αλλά έτσι χάσαµε τον πόλεµο». Πραγµατικά, το πλήγµα που κατάφερε η ιαπωνική Αεροπορία ήταν συγκλονιστικό. Ηταν νίκη τακτικής, αλλά τίποτε περισσότερο. Επειδή άθικτα έµειναν τα αεροπλανοφόρα και τα υποβρύχια του αµερικανικού Στόλου του Ειρηνικού που βρίσκονταν ανοικτά στον ωκεανό.

Ηταν όµως πολύ µεγαλύτερο το στρατηγικό λάθος της Ιαπωνίας. Η Αµερική, όπως αποκαλύπτουν τα κρατικά αρχεία της, επρόκειτο να αποσύρει σχεδόν όλα τα καταδροµικά και τα αεροπλανοφόρα της από τον Ειρηνικό και, σταδιακά, να τα µετακινήσει στον Ατλαντικό ως προστασία των νηοποµπών. Πρόκειται για το σχέδιο «Plan Dog», του 1940. Είναι αλήθεια ότι η Ιαπωνία σύρθηκε στον πόλεµο το 1941. ∆εν έβλεπε να απειλείται και τα µέτρα που είχαν πάρει εναντίον της οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ολλανδία ως «τιµωρία» για την ιαπωνική εισβολή στην Κίνα δεν ήταν τόσο σοβαρά. Οταν όµως η Αµερική πρόσθεσε και το πετρέλαιο στον πίνακα των «απαγορευµένων», η βιοµηχανία της Ιαπωνίας άρχισε να αντιµετωπίζει προβλήµατα. Τότε, τον Απρίλιο του 1941, το ιαπωνικό Γενικό Επιτελείο εξασφάλισε την έγκριση του σχεδόν θεοποιηµένου αυτοκράτορα για «αφανισµό και εξουδετέρωση» της αµερικανικής «επιθετικής µηχανής» στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ούτε η Αµερική ήθελε να συγκρουστεί µε την Ιαπωνία. Τρεις εβδοµάδες πριν από το Περλ Χάρµπορ, το 62% των Αµερικανών είχε εκδηλωθεί «σαφώς εναντίον κάθε εµπλοκής» στον πόλεµο στην Ευρώπη και το (φιλογερµανικό) κίνηµα «America First» των Τσαρλς Λίντµπεργκ και Γουόλτ Ντίσνεϊ είχε την υποστήριξη όλων των κοινωνικών στρωµάτων. Την εποµένη του Περλ Χάρµπορ, η εικόνα άλλαξε εντυπωσιακά. Το δέλεαρ που διαλάλησε ο Λευκός Οίκος µε παραλήπτριες τις εργάτριες και τους βιοµηχάνους είχε απήχηση. Στις πρώτες έταζε συνδικαλιστικές ελευθερίες και κοινωνικά µέτρα µε εργασιακό οκτάωρο. Τις ικανοποίησε εν µέρει. Στους άλλους άνοιξε – για πρώτη φορά – τα κρατικά χρηµατοκιβώτια.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ