ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΑ; ΟΛΑ ΚΑΛΑ;

Posted on: November 29th, 2018 by ldomazos ldomazos No Comments

Τώρα για να πούμε και τα δικά μας πόσα ενεχυροδανειστήρια ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια και μέσα στην Κύπρο απο το 2012 και μετά; Πάρα πολλά. Μάλιστα σε κάποια φάση το είχα σχολιάσει ότι τώρα με την κρίση τα ενεχυροδανειστήρια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια για να τα αρπάξουν. Όπου γυρίσεις και κοιτάξεις ενεχυροδανειστήρια θα δείς. Γέμισαν οι τόποι ενεχυροδανειστήρια. Τώρα αν θα έχουμε και τίποτα εδώ ανάλογο με την Ελλάδα δεν ξέρουμε αλλά θα δείξει. Επισυνάπτω ένα άρθρο του ρεπόρτερ που ανέβηκε το 2016 και γράφει:

“Τα τελευταία 3 και πλέον χρόνια η Κύπρος μπήκε για τα καλά στον κατάλογο των χωρών-θυμάτων της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε ο πλανήτης μετά το κραχ του 1929.
Θα έλεγε κανείς πως συνηθίσαμε να ζούμε στη λιτότητα. Ίσως τελικά την πατήσαμε κι εμείς όπως την πάτησε ο βάτραχος, που του ζέσταιναν σιγά σιγά το νερό και πριν το αντιληφθεί… κάηκε.
Λένε πως ακραίες καταστάσεις, απαιτούν και ακραία μέτρα. Ένα από αυτά -που αρκετοί Κύπριοι είδαν σαν διέξοδο στις ανάγκες της καθημερινότητας- είναι και η πώληση ή ενεχύραση κοσμημάτων.
Βέρες, μονόπετρα, βαφτιστικοί σταυροί, οι κλασικές λίρες της γιαγιάς που ταξίδευαν από γενιά σε γενιά, κατέληξαν στα χρηματοκιβώτια ενεχυροδανειστηρίων.
Και είναι φυσικό, αφού τη δύσκολη στιγμή όλα τα επιπλέον κάνουν στην άκρη, προκειμένου να πληρωθούν τα άμεσα -ρεύμα, δόσεις, εντάλματα, ενοίκια κ.α.
Κάπως έτσι άρχισαν να κάνουν πριν 3 χρόνια την εμφάνισή τους τα ενεχυροδανειστήρια. Ένας εύκολος τρόπος για όποιον είχε ένα χρυσαφικό στην άκρη να εξασφαλίσει άμεσα μετρητό για τις τρέχουσες ανάγκες.
Καταστήματα που λειτουργούσαν μεμονωμένα σε συγκεκριμές περιοχές, βρέθηκαν με ένα, δύο ή και τρία υποκαταστήματα για καλύψουν τις ανάγκες όλων των μεγάλων πόλεων της Κύπρου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΡΕΠΟΡΤΕΡ η περυσινή χρονιά κατέγραψε τις περισσότερες τοποθετήσεις κοσμημάτων προς πώληση ή ενεχύραση. Η φετινή πάλι, παρόλο ότι παρουσίασε μείωση, ωστόσο αυτό, σύμφωνα με την πηγή μας, μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος ό,τι ήταν να δώσει για πώληση ή ενέχυρο το έδωσε.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που εντελώς περιστασιακά κάποιοι ενεχύρασαν κοσμήματα και με την πρώτη ευκαιρία τα πήραν πίσω χωρίς να χρειαστεί να το επαναλάβουν.
Κάποιοι άλλοι πάλι, έχουν για χρόνια ενέχυρο κάποια κοσμήματα πληρώνοντας τον οφειλόμενο τόκο κάθε μήνα, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει ακόμη να τα πάρουν πίσω.
Τέλος υπάρχουν και εκείνοι που συχνά βάζουν ενέχυρο κοσμήματα, τα παίρνουν σε κάποια στιγμή πίσω και μετά από λίγο αναγκάζονται να τα ξανά βάλουν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με την πηγή μας, ότι στο τέλος του χρόνου, αρκετοί ήταν εκείνοι που εκμεταλλευόμενοι τα επιδόματα και τον 13ο πήραν πίσω ό,τι είχαν δώσει, αλλά με το νέο χρόνο επέστρεψαν τοποθετώντας τα ξανά για να πάρουν κάποια μετρητά.
Σε κάθε χώρα η κινητικότητα ενός ανταλλακτηρίου χρυσού σαφέστατα αντικατοπτρίζει ως ένα βαθμό και την οικονομική κατάσταση των πολιτών της. Λαμβανομένου αυτού υπόψη, το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Κύπρο, που πολλοί τη θέλουν να προοδεύει σε αριθμούς, εξακολουθεί στο τέλος του μήνα… το ταμείον να είναι μείον, με μόνη διέξοδο αρκετές φορές, το κρυμμένο ανάμεσα στα σεντόνια κουτάκι με τα χρυσαφικά”.