ΡΩΣΟΙ, ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Posted on: November 29th, 2018 by ldomazos ldomazos No Comments
Απομακρύνονται από το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου τα δισ. ευρώ των Ρώσων, Ουκρανών αλλά και των Ευρωπαίων και μένουν σταθερές οι καταθέσεις των Κυπρίων.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα για τέλος Οκτωβρίου 2018 καταδεικνύουν τη σημαντική μείωση που καταγράφεται από το 2011 στις καταθέσεις από τρίτες χώρες.
Στο δεκάμηνο του 2018 οι καταθέσεις από τρίτες χώρες ήταν €7,26 δισ. από €20,19 δισ. το 2011, καταγράφοντας μείωση €12,93 δισ. λόγω της σταδιακής αποχώρησης αλλά και του κουρέματος των καταθέσεων το 2013.
Πριν επτά χρόνια ήταν η περίοδος που η ροή ξένων καταθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ενίσχυε τη ρευστότητα των ιδρυμάτων και δημιουργούσε προσδοκίες για ανάκαμψη του νευραλγικού τομέα του international business. Ήταν μάλιστα η περίοδος που οι αναφορές των εμπλεκομένων έκαναν λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης από το εξωτερικό στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
Από την αρχή του 2018 οι καταθέσεις των ξένων και κυρίως Ρώσων έχουν μειωθεί κατά €1,15 δισ. και σ’ έναν χρόνο €1,5 δισ. Ακόμη και μετά το κούρεμα οι καταθέσεις των Ρώσων και Ουκρανών ήταν σε ψηλά επίπεδα, αλλά μετά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Σήμερα οι Ρώσοι πελάτες αποτελούν το 2% του συνόλου των καταθετών στις τράπεζες.
Η μείωση στην παρουσία των Ρώσων καταθετών στις κυπριακές τράπεζες φαίνεται να σχετίζεται με την προσπάθεια που γίνεται σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος εντός της ΕΕ.
Σε σχέση με τη συνολική εικόνα το σύνολο των καταθέσεων από πολίτες της Ευρώπης είναι €3,10 δισ. Από το 2011 που ήταν €5,35 δισ. η υποχώρηση μέχρι σήμερα είναι €2,25 δισ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν επτά χρόνια πολλοί καταθέτες από την Ελλάδα προτιμούσαν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα λόγω των προβλημάτων και των φημών που υπήρχαν για την πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη.
Η μείωση των καταθέσεων από την Ευρώπη είναι €95 εκατ. από την αρχή του χρόνου.
Οι συνολικές καταθέσεις τον Οκτώβριο 2018 παρουσίασαν καθαρή αύξηση €299,7 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €230,4 εκατ. τον Σεπτέμβριο 2018. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ανήλθε στο 3,8%, παραμένοντας αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2018. Το υπόλοιπο των καταθέσεων τον Οκτώβριο 2018 έφθασε στα €47,8 δισ.
 philenews.com (Θεανώ Θειοπούλου)