ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΗΡΩΔΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΤΑΝΑΚΙ Η ΣΑΛΩΜΗ

Posted on: September 23rd, 2018 by ldomazos ldomazos No Comments

Ο Ηρώδης φοβόταν τον Ιωάννη που βάπτιζε κόσμο στον Ιορδάνη ποταμό και τον αντιμετώπιζε με επιφυλακτικότητα μήπως και προκαλέσει οποιαδήποτε αναταραχή. Απο την άλλη ο Ιωάννης δεν το έβαζε κάτω και δεν δίσταζε να ελέγχει τη βασιλική κατοικία και ότι συνέβαινε εκεί μέσα. Οταν έμαθε για την σχέση του Ηρώδη με την γυναίκα του αδελφού του, ο Ιωάννης έγινε πυρ και μανία. Όπου τον τράκαρε τον Ηρώδη του έλεγε ότι δεν επιτρέπεται να τα έχεις με την γυναίκα του αδερφού σου, την Ηρωδιάδα. Τον είχε βαρέσει κατακούτελα η καψούρα τον Ηρώδη και απο την άλλη, είχε τον Ιωάννη να, του, τα χώνει συνέχεια και να φοβάται μήπως ξεσηκώσει τον κόσμο. Ετσι για να ησυχάσει απο τον Ιωάννη τον ρίχνει στη φυλακή. Η Ηρωδιάδα ερωμένη του Ηρώδη δεν ήξερε τι να κάνει με τον Ιωάννη και βάζει μέσα στο κόλπο τη Σαλώμη στα γενέθλια του Ηρώδη να χορέψει μπροστά του  και να τον ξεμυαλίσει. Τσαχπίνα η Σαλώμη της άρεσε κι΄αυτής το πουτανιλίκι μπαίνει μέσα στο κόλπο. Ρίχνει ένα χορό μπροστά στον Ηρώδη που τον τρέλανε. Του πήρε τα μυαλά. Πάνω στα ντουζένια του ο Ηρώδης και όπως κόχλαζε το αίμα του λέει στη Σαλώμη, ότι θέλεις κουκλάρα μου, τι τραβάει η ψυχή σου πές μου και θα στο κάνω. Θα συμβουλευτώ τη μάνα μου λέει στον Ηρώδη το πουτανάκι και εκείνη της λέει να ζητήσει το κεφάλι του Ιωάννη σε πιάτο. Ο Ηρώδης δεν το περίμενε αυτό αλλά έφτασε και έδωσε το λόγο του μπροστά σε όλους και φοβόταν να τον πάρει πίσω. Διέταξε τότε έναν στρατιώτη και πήγε και αποκεφάλισε τον Ιωάννη. Το έφερε ο στρατιώτης το πήρε η Σαλώμη και με τη σειρά της το έδωσε στη μάνα της την Ηρωδιάδα. Αυτό ήταν το τέλος του Ιωάννη του βαπτιστή και του προδρόμου που η  μνήμη του γιορτάζεται 6 φορές τον χρόνο

7 Ιανουαρίου, Σύναξη του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
24 Φεβρουαρίου, Α’ και Β’ Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.
25 Μαΐου, Γ’ Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.
24 Ιουνίου, Γενέθλιον του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Την παραμονή της εορτής κυριαρχούν πυρολατρικά έθιμα (Φωτιές τ’ Αϊγιαννιού).
29 Αυγούστου, Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Η ημέρα θεωρείται πένθιμη και συνδέεται με αυστηρή νηστεία.
23 Σεπτεμβρίου, Σύλληψις Τιμίου Προδρόμου.