ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

Posted on: September 23rd, 2018 by ldomazos ldomazos No Comments

Παπάς ο Ζαχαρίας και γυναίκα του, η ενάρετη Ελισάβετ. Είχαν την ατυχία να μην μπορούν να κάνουν παιδιά. Τα χρόνια περνούσαν και μια μέρα παρουσιάσθηκε στον Ζαχαρία ο άγγελος Γαβριήλ και του είπε θα αποκτήσετε ένα αγοράκι και θα το ονομάσετε Ιωάννη. Ελα τώρα, σιγά λέει ο πάτερ Ζαχαρίας, μην σε πιστέψω. Πές μας ακόμα ένα, μάλλον είπε στον άγγελο Γαβριήλ. Ο πάτερ Ζαχαρίας τιμωρήθηκε να μείνει μουγκός μέχρι τη μέρα που θα βαπτιζόταν το παιδί του. Γεννήθηκε το παιδί και μετά απο οκτώ μέρες ζητήθηκε απο τον πάτερ Ζαχαρία να φανερώσει το όνομα του παιδιού. Να μιλήσει δεν μπορούσε οπότε το έγραψε. Ιωάννης. Αμέσως ο πάτερ απόκτησε πάλι την λαλιά του. Φοβερά πράγματα. Μεγαλώντας ο Γιάννης το έριξε στην ασκητική ζωή. Έτρωγε ότι εύρισκε. Ακρίδες και μέλι. Φεύγει απο την έρημο και πάει στον Ιορδάνη ποταμό και μιλάει συνέχεια για την έλευση του Χριστού και άρχιζε και βάπτιζε αβέρτα κουβέρτα όσους τον πίστευαν. Στον Ιορδάνη ποταμό πήγε και ο Χριστός και ζήτησε απο τον Ιωάννη να τον βαπτίσει αλλά ο Ιωάννης λέει εγώ δεν είμαι άξιος για κάτι τέτοιο, ο Χριστός του λέει έτσι πρέπει να γίνει και ο Ιωάννης τον Βάπτισε. Ο Ιωάννης έλεγε σε όλους ότι ο Χριστός είναι ο υιός του θεού που κουβαλάει επάνω του τις αμαρτίες όλων. Αρχίζει να κατηγοράει τον Ηρώδη Αντύπα γιό του Ηρώδη που έσφαξε όλα τα βρέφη μετά την γέννηση του Χριστού στην βηθλεέμ. Αυτός λοιπόν είναι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, επικαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Ήταν σύγχρονος του Ιησού Χριστού και θεωρείται ότι με την διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός “Πρόδρομος”. Από τους δημοφιλέστερους αγίους. Θεωρείται προστάτης και φύλακας της κουμπαριάς και των νοσούντων από ελονοσία.  Η μνήμη του τιμάται από τον Χριστιανισμό έξι φορές τον χρόνο:

7 Ιανουαρίου, Σύναξη του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
24 Φεβρουαρίου, Α’ και Β’ Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.
25 Μαΐου, Γ’ Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.
24 Ιουνίου, Γενέθλιον του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Την παραμονή της εορτής κυριαρχούν πυρολατρικά έθιμα (Φωτιές τ’ Αϊγιαννιού).
29 Αυγούστου, Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Η ημέρα θεωρείται πένθιμη και συνδέεται με αυστηρή νηστεία.
23 Σεπτεμβρίου, Σύλληψις Τιμίου Προδρόμου.

Η συνέχεια σε άλλο αποδυτηριάκι.