ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΒ ΣΤΟΡΥ ΤΟΥ ΚΟΕΝ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

Posted on: September 21st, 2018 by ldomazos ldomazos No Comments

Σαν σήμερα  21 Σεπτεμβρίου το 1934 γεννήθηκε ο λογοτέχνης, ποιητής, συνθλετης και τραγουδιστής Λεόναρντ Κοέν. Απο μικρός έμαθε κιθάρα,έγινε μέλος σε κάποιο γκρούπ και εντελώς τυχαία βρέθηκε στην Ελλάδα κααι συγκεκριμένα στην Υδρα. «Είδα λοιπόν την πόρτα της Τράπεζας της Ελλάδας μπροστά μου», δήλωσε ο Κοέν το 1991, σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Les Inrockuptibles. «Μπήκα και είδα κάποιον ταμία αρκετά μαυρισμένο πίσω από το ταμείο. Τον ρωτάω «Τι καιρό κάνει στην Ελλάδα;» και μου λέει «Είναι άνοιξη». Δύο ημέρες αργότερα έφευγα για την Ελλάδα». Στην Υδρα προέκυψε η καρμική σχέση του με την Μάριαν. Νορβηγίδα  η Μάριαν Ιλεν, μια νεαρή καλλονή που όλοι θαύμαζαν για την εξυπνάδα και το χιούμορ της. Μια θεϊκή ύπαρξη, που όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Κόεν, «οι θεοί έφεραν στον δρόμο μου» και με την οποία μοιράστηκε δέκα ολόκληρα χρόνια μουσικής και ποίησης, την πιο ειδυλλιακή περίοδο της ζωής του. Για την Μάριαν, τη μούσα του, ο Κόεν έγραψε το τραγούδι «So Long, Marianne» και Bird on the Wire”.  Την Μάριαν την  γνώρισε σε ένα παντοπωλείο στην Υδρα και έγιναν ζευγάρι. Η 22χρονη τότε Μαριάν ήταν με τον σύντροφό της, συγγραφέα Αξελ Γιένσεν και το νεογέννητο αγοράκι τους. Ο Γιένσεν λίγο καιρό μετά άρχισε να συνδέεται ερωτικά με άλλες γυναίκες- και εκείνη την περίοδο, ενώ ο άντρας της έλειπε σε ένα από τα συχνά ταξίδια του η Μαριάν γνώρισε τον Λέοναρντ Κοέν. Έτσι εξελίχθηκε το στόρυ.

Μπαλαντιάρικη η μουσική του αγγλόφωνου Leonard Norman Cohen, επηρεασμένη από ακούσματα της αμερικάνικης μουσικής και των ευρωπαϊκών καμπαρέ. Μουσική ερωτική, της μοναξιάς και της θρησκείας. Το 1994 γίνεται βουδιστής, μπαίνει και σε μοναστήρι. Βγάζει το ρούχο του μοναχού, επιστρέφει στη μουσική. Έκανε δύο παιδιά με την Σούζαν, που δεν την παντρεύτηκε ποτέ.

O Λέοναρντ Κοέν γεννήθηκε στον Καναδά, σε μια οικογένεια ευκατάστατων Εβραίων εμπόρων. Ο έμπορος υφασμάτων πατέρας του πέθανε όταν ο Κοέν ήταν έξι ετών, κάτι που τον σημάδεψε σε όλη του τη ζωή. Το σπίτι του στην Ύδρα το πλήρωσε μόλις 1.500 δολάρια, χρησιμοποιώντας κάποια χρήματα που του είχε αφήσει στην κληρονομιά της η γιαγιά του. Αργότερα θα δηλώσει, αυτή ήταν η πιο έξυπνη απόφαση που πήρε ποτέ στη ζωή του. Ο Λέοναρντ Κοέν πέθανε στις  7 Νοεμβρίου το  2016.

 

.