ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

Posted on: September 21st, 2018 by ldomazos ldomazos No Comments

Ο Λέοναρντ Κοέν γεννήθηκε σαν σήμερα 21 Σεπτεμβρίου το 1934 και πέθανε στις 7 Νοεμβρίου το 2016.

Ένα τραγούδι με την υπέροχη ερμηνεία του Leonard Cohen, που έχει λατρευτεί από εκατομμύρια ανθρώπους και συνδεθεί με ερωτικές στιγμές. Η αληθινή του όμως, ιστορία είναι τόσο τραγική.

Παρόλο που τα τραγούδια του ήταν κυρίως μπαλάντες, θεωρείτο μουσικός της ποπ. Τα κυρίαρχα στοιχεία τους ήταν από την αμερικανική μουσική κάντρυ και των ευρωπαϊκών καμπαρέ. Πηγή έμπνευσής του ήταν η θρησκεία, ο έρωτας και η μοναξιά, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι τοποθετήσεις σε κοινωνικοπολιτικά θέματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα : ο πόλεμος και οι εκτρώσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ίσως το πιο γνωστό του τραγούδι που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, είναι το “Dance me to the end of love” το οποίο κυκλοφόρησε το 1984. Πρόκειται για ένα αληθινό αριστούργημα το οποίο από τότε έχει συνδεθεί από πολλούς με όμορφες, ερωτικές στιγμές.

Ωστόσο, ο ανεπανάληπτος Leonard Cohen, είχε αποκαλύψει λίγο πριν φύγει από τη ζωή σε συνέντευξή του ότι η ιστορία πίσω από αυτό, είναι πολύ διαφορετική από ότι μπορεί να φανταζόμαστε.  Η αλήθεια είναι τόσο τραγική…Δεν εμπνεύστηκε από έρωτα…

Το έγραψε όταν έμαθε ότι οι Γερμανοί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στον Β` παγκόσμιο πόλεμο έβαζαν… ορχήστρα να παίζει ενώ οι άνθρωποι καίγονταν ζωντανοί…

Είπε αναλυτικά…

“Είναι περίεργο το πώς γράφονται τα τραγούδια γιατί κάθε τραγούδι προέρχεται από ένα «σπόρο» που σου δίνει κάποιος ή που σου δίνει ο κόσμος και αυτό είναι που κάνει τη διαδικασία σύνθεσης ενός τραγουδιού τόσο μυστηριακή. Το συγκεκριμένο τραγούδι προήλθε από πράγματα που άκουσα ή διάβασα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Σε κάποια από αυτά, ακριβώς δίπλα στα κρεματόρια, υπήρχε ένα κουαρτέτο μουσικών το οποίο εξαναγκαζόταν να παίζει κλασσική μουσική ενώ οι άνθρωποι δίπλα τους καιγόταν ζωντανοί. Οπότε ο στίχος `dance me to your beauty with a burning violin` εννοεί την ομορφιά του να είσαι παρόν στην ολοκλήρωση μιας ζωής, στο τέλος της ύπαρξης της. Βέβαια, η γλώσσα είναι ίδια με αυτή που θα χρησιμοποιούσε κάποιος για να «παραδοθεί» σε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Οπότε, αφού η γλώσσα είναι η ίδια δε χρειάζεται να ξέρει κάποιος την πραγματική σημασία του τραγουδιού, αφού μπορεί εξίσου να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε παθιασμένο σκοπό.”