Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Posted on: September 9th, 2018 by ldomazos ldomazos No Comments

Λάτρευε την ιστορία, έγραψε ιστορικές μελέτες και πολύ συχνά έλεγε βαθυστόχαστες φράσεις που κατεγράφησαν και έμειναν στην ιστορία.

Την περίοδο της μεγάλης πορείας είπε:«Όταν ο εχθρός προελαύνει, υποχωρώ. Όταν ο εχθρός στρατοπεδεύει, τον ενοχλώ. Όταν ο εχθρός εξαντλείται, τον σφυροκοπώ. Όταν ο εχθρός υποχωρεί, τον καταδιώκω».

Μετά την πολιτιστική επανάσταση που τα παιδιά εξευτέλιζαν τους γονείς τους και οι μαθητές έδερναν τους δασκάλους τους είπε: «η πολιτιστική επανάσταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 7, 8 χρόνια».

Για τη διπλωματία διατύπωσε την άποψη ότι:»πολιτική ισχύς είναι αυτό που φυτρώνει από την κάννη ενός όπλου».

Για τους προγόνους τους και τον θαυμαστό πολιτισμό που δημιούργησαν είχε μια πιο σύνθετη άποψη: «οι προγονοί μας ανακάλυψαν την τυπογραφία αλλά δεν εξέδωσαν εφημερίδες. Ανακάλυψαν την πυρίτιδα αλλά την χρησιμοποίησαν μόνο για να φτιάξουν πυροτεχνήματα. Ανακάλυψαν την πυξίδα, αλλά δεν την χρησιμοποίησαν για να ανακαλύψουν την Αμερική».

Αναμφισβήτητα είναι ένας από τους ηγέτες που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία και έχει πλήθος θαυμαστών και επικριτών.

Η ζωή και δράση του δίνει καλά επιχειρήματα και στους μεν και στους δε.
Και οι δύο πάντως λατρεύουν το επόμενο γνωμικό του: «αν νιώσεις ποτέ ότι έχεις στα σκέλια σου τέσσερις όρχεις,να ξέρεις ότι δεν είσαι υπεράνθρωπος, απλά σε πηδάνε».

Μάο Τσετούνγκ, κινέζος κομμουνιστής επαναστάτης και ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στην οποία κυβέρνησε ως ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, από την ίδρυση της το 1949, έως και τον θάνατό του, το 1976. Οι Μαρξιστικές – Λενινιστικές του θεωρίες, οι στρατιωτικές στρατηγικές και οι πολιτικές του θέσεις είναι γνωστές ως Μαοϊσμός. Γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου το 1893 στην περιοχή Σαοσάν του Δήμου Σιανγκτάν της Επαρχίας Χουνάν της Κίνας σε μια αγροτική οικογένεια. Παντρεύτηκε τρεις φορές, εκτός από πολιτικός, εξελίχθηκε σε στρατιωτικό, μάλιστα θεωρείται πατριάρχης του ανταρτοπόλεμου. Το 1969 κήρυξε την περιβόητη “Πολιτιστική Επανάσταση”. Ηταν θεωρητικός,  εγραψε και βιβλία.  Το περίφημο “Κόκκινο βιβλιαράκι” του Μάο. Έχει καταγραφεί ιστορικά σαν ο ηγέτης της κινέζικης επανάστασης. Πέθανε σαν σήμερα 9 Σεπτεμβρίου το 1976