ΠΡΙΝ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΧΤΥΠΗΣΕ Ο ΜΑΥΡΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Posted on: September 5th, 2018 by ldomazos ldomazos No Comments

Ξημέρωνε 5  Σπτεμβρίου το 1972 όταν  χτύπησε ο «Μαύρος Σεπτέμβρης». Μέσα στο σκοτάδι, Παλαιστίνιοι, μέλη της οργάνωσης, σκαρφάλωσαν σε μιαν αφύλακτη μάντρα του Ολυμπιακού χωριού του Μονάχου κι απαρατήρητοι εισέβαλαν στους ξενώνες της ισραηλινής αποστολής. Ο προπονητής της πάλης Μοσέ Ουαϊνμπέργκερ κι ο πρωταθλητής της άρσης βαρών Ρομάνο προσπάθησαν να προβάλουν αντίσταση. Σκοτώθηκαν. Οι υπόλοιποι εννιά αθλητές συνελήφθησαν όμηροι. Οι όροι του «Μαύρου Σεπτέμβρη» ήταν σαφείς: Ελευθερώστε 236 φυλακισμένους, αν θέλετε ζωντανούς τους ομήρους. Οι Γερμανοί ξεπερνάνε το σοκ και θέλουν να τα βρούν με τους τρομοκράτες. Μεταφέρουν το μήνυμα  στο Ισραήλ.

Η πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γκόλντα Μέιρ, αρνήθηκε: «Αν δεχτώ, το Ισραήλ θα είναι πάντα ευάλωτο και στόχος σε τέτοιου είδους μελλοντικές εκβιαστικές πράξεις», εξήγησε. Τα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης ζήτησαν τη μεταφορά τους σε αεροδρόμιο και την επιβίβασή τους σε τρία αεροπλάνα, μαζί με τους ομήρους.

Ο αστυνομικός διευθυντής, Μάνφρεντ Σράιμπερ, θεώρησε την πρόταση καλή ευκαιρία για δράση κι ετοίμασε σχέδιο επέμβασης, επιλέγοντας το μικρό αεροδρόμιο Φίρστενφελνμπρουκ. Τα μέλη της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» και οι όμηροι μεταφέρθηκαν εκεί με δυο ελικόπτερα. Ο πυροβολισμός όμως του ελεύθερου σκοπευτή έμοιαζε με σύνθημα για μακελειό. Μια χειροβομβίδα ανατίναξε το πρώτο ελικόπτερο, ενώ αυτόματα γάζωσαν το δεύτερο. Μακελειό.

Όταν όλα τέλειωσαν, οι εννιά Ισραηλινοί όμηροι αθλητές κείτονταν νεκροί, όπως κι ένας αστυνομικός και πέντε Παλαιστίνιοι. Τρεις που επέζησαν, παραδόθηκαν. Απελευθερώθηκαν πενήντα ημέρες αργότερα, όταν ο «Μαύρος Σεπτέμβρης» έκανε αεροπειρατεία σε σκάφος της γερμανικής Λουφτχάνσα και τους πήρε με αντάλλαγμα τη ζωή 17 επιβατών.

Στο Μόναχο, οι αγώνες σταμάτησαν προσωρινά και μετά  από 24 ώρες ξανάρχισαν, αφού πρώτα τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων κι ενώ οι σημαίες όλων των κρατών κυμάτιζαν μεσίστιες.

Πάνω από 18 χρόνια αργότερα, στις 15 Ιανουαρίου 1991, ο οργανωτής της επιχείρησης του «Μαύρου Σεπτέμβρη» στο Μόναχο Αμπού Νιγιάντ (ψευδώνυμο του Σαλάχ Καλέφ) δολοφονήθηκε στη Τύνιδα. Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν τη μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, τη Μοσάντ. Οι Ισραηλινοί μίλησαν για ενδοανταρτικές διαφορές.