Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Posted on: September 3rd, 2018 by ldomazos ldomazos No Comments

Σα σήμερα 3 Σεπτεμβρίου το 1843 εκδηλώνεται στην Αθήνα η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου που οργανώθηκε από Έλληνες στρατιωτικούς και πολιτικούς αποσκοπώντας στην παραχώρηση Συντάγματος, ούτως ώστε να περιοριστεί ο αυταρχικός τρόπος άσκησης της εξουσίας από το Βασιλιά Όθωνα.Με την παρέλευση 8 ετών από την ενηλικίωση του νεαρού Όθωνα, το ελληνικό βασίλειο αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα που αφορούσαν την εκπαίδευση, τη διοίκηση και την οικονομία. Τα προβλήματα αυτά σε συνδυασμό με τον απολυταρχικό τρόπο άσκησης της εξουσίας από τον Όθωνα επέτειναν την εικόνα του αδιεξόδου και καθιστούσαν αναγκαία την παραχώρηση Συντάγματος.

Το 1840 ο στρατηγός Μακρυγιάννης είχε προχωρήσει στην ίδρυση μιας οργάνωσης για το σκοπό αυτό. Σταδιακά πέτυχε να μυήσει πολιτικούς και των τριών κομμάτων καθώς και στρατιωτικούς. Τα σχέδια προέβλεπαν την εκδήλωση του κινήματος στις 25 Μαρτίου 1844 για να ταυτιστεί με τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης, ωστόσο η διάδοση του μυστικού ώθησε τους ηγέτες της Επανάστασης να προχωρήσουν στην πραγματοποίησή του τα ξημερώματα της 3 Σεπτεμβρίου.

Η χωροφυλακή που αντιλήφθηκε την ύποπτη κίνηση σημαίνοντων προσώπων τα οποία συγκεντρώνονταν στην οικία του στρατηγού Μακρυγιάννη προχώρησαν στην περικύκλωση της οικίας του αγωνιστή του 21. Ο Συνταγματάρχης όμως Δημήτριος Καλλέργης συγκέντρωσε γρήγορα δύναμη 2.000 ανδρών και, αφού έλυσε τον αποκλεισμό της οικίας Μακρυγιάννη, βάδισε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του κινήματος προς τα βασιλικά ανάκτορα. Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα και η Φρουρά των Αθηνών, με δύο συνθηματικούς πυροβολισμούς στον αέρα, ξεκίνησε από το Μοναστηράκι για τα Ανάκτορα .  Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε και ενσψματώθηκε μαζί με τον Καλλέργη άρχισε να φωνάζει «Ζήτω το Σύνταγμα».

Ο βασιλιάς Όθων ήταν ακόμη στο γραφείο του όταν ένας υπασπιστής του ανήγγειλε πως ο Στρατός στασίασε. Ο βασιλιάς διέταξε τον υπασπιστή να συναντήσει τους στασιαστές και να τους ρωτήσει τι θέλουν. Αμέσως ο Καλλέργης διατάσσει τη σύλληψή του αυλικού και τελικά ο Όθων αποφασίζει να βγει ο ίδιος στο παράθυρο, με την βασίλισσα πίσω του. Ο βασιλιάς ρώτησε τον Καλλέργη, τι ζητάει.

Ο Καλλέργης απαντά: «Μεγαλειότατε, ευδοκήσατε να ικανοποιήσετε την αίτησιν του στρατού και του λαού, ομογνωμόνως ζητούντων Σύνταγμα».

Ο Όθων προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και ειδοποιεί το Πυροβολικό να τον προστατεύσει, αλλά ο διοικητής του Σχινάς έρχεται και τοποθετεί τα κανόνια του με τις κάννες στραμμένες προς τα Ανάκτορα. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα, από ελέω Θεού μοναρχία μεταβλήθηκε σε συνταγματική μοναρχία και ψήφισε νέο Σύνταγμα.

Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο προκηρύχθηκαν εκλογές από τις οποίες αναδείχθηκαν οι πληρεξούσιοι που συγκρότησαν το Συντακτικό Σώμα που προχώρησε στον καταρτισμό και την ψήφιση του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος.

Μετά τα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου η Πλατεία Ανακτόρων μετονομάστηκε σε Πλατεία Συντάγματος.