ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ

Posted on: August 9th, 2018 by ldomazos ldomazos No Comments

Το «ματς του θανάτου». Αυτός ήταν ο τίτλος που έδωσαν οι Σοβιετικοί στον ποδοσφαιρικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα στις 9 Αυγούστου το 1942, ανάμεσα στους εργαζόμενους ενός τοπικού φούρνου, πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου και Λοκομοτίβ Κιέβου και σε στρατιώτες των ναζιστικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο σκοπός των Γερμανών ήταν να φανεί η ανωτερότητα της Γερμανικής ομάδας Φλάκελφ κερδίζοντας την Σταρτ, της οποίας οι παίκτες εργάζονταν τότε σε αρτοποιείο του Κιέβου με εξαντλητικά ωράρια.

Μετά την πρώτη ήττα τους με 5-1 στις 6 Αυγούστου, η ομάδα των Γερμανών ζήτησε μία επανάληψη του αγώνα για να πάρουν την ρεβάνς. Οι Ουκρανοί δέχθηκαν  και ο αγώνας  έγινε στο στάδιο Ζενίτ σα σήμερα  9 Αυγούστου το 1942 και πήρε το όνομα ο «αγώνας του θανάτου».

Με το που δέχθηκαν οι Ουκρανοί, οι Γερμανοί ζητούν διπλασιασμό της παραγωγής του αρτοποιείου, με αποτέλεσμα στους παίκτες της Στάρτ να μένει κάτι λιγότερο από τρεις ώρες τη μέρα για ύπνο. Αρχίζουν να απειλούν με εκτελέσεις και επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους του αρτοποιείου έχοντας σαφή στόχο να τρομάξουν τους ποδοσφαιριστές που εργάζονται εκεί.

Ο λαός του Κιέβου όμως την ημέρα του αγώνα ξέροντας τις τακτικές των ναζί δίνει βροντερό «παρών» κατακλύζοντας το γήπεδο της Ζενίτ και αψηφώντας τις δυνάμεις κατοχής που πάνοπλες έχουν περικυκλώσει το γήπεδο και τους γύρω χώρους.

Διαιτητής του αγώνα ορίστηκε ένας αξιωματικός των SS, ο οποίος επισκέφτηκε την ουκρανική ομάδα στα αποδυτήρια, ζητώντας τους να χαιρετήσουν με ναζιστικό χαιρετισμό. Οι Ουκρανοί παίκτες αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις δεν το έκαναν και μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο αποφασισμένοι για τη νίκη. Οι παίκτες πηγαίνουν στα αποδυτήρια με σκορ 3-1 υπέρ της Start αξιωματικοί των SS πραγματοποιούν δεύτερη επίσκεψη στα αποδυτήρια. Μαζί με τον Ουκρανό εθνικιστή Γκιόργκι Σφετσόφ ζητούν από τους ποδοσφαιριστές να χάσουν τον αγώνα. Το παιχνίδι έληξε 5-3 υπέρ της FC Start με το διαιτητή να σφυρίζει τη λήξη πριν ολοκληρωθούν τα ενενήντα λεπτά.Μία εβδομάδα μετά, στις 16 Αυγούστου, οι παίκτες συνελήφθησαν, κάποιοι βασανίστηκαν και πολλοί πήγαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου και δολοφονήθηκαν. Ελάχιστοι παίχτες από την ουκρανική ομάδα κατάφεραν να επιβιώσουν.

Ο συγκεκριμένος αγώνας έγινε δημοσίως γνωστός το 1958 με το άρθρο του Πέτρο Σέρεβοφ «The Last Duel» στην ουκρανική φημερίδα Evening Kiev.

Ο «Το μάτς του Θανάτου», βραβεύτηκε τον Ιούνιο 2002, με το βραβείο Euro-Cominius (ευρωπαϊκό βραβείο για ιστορικά ντοκιμαντέρ). Στο ντοκιμαντέρ,  που γυρίσθηκε στην Ουκρανία και την Γερμανία, μιλούν θεατές του αγώνα και βετεράνοι ποδοσφαιριστές της εποχής, συγγενείς των παικτών της «Σταρτ» καθώς και ιστορικοί.

ματσ θανατου2 Μνημείο στο γήπεδο της Ντιναμό