ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ

Οι ευρωπαικές χώρες συνεχάρησαν τους Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ για τη συμφωνία τους στο θέμα της «Βόρειας Μακεδονίας» ,παρότι στις 16 Δεκεμβρίου 1991, η τότε ΕΟΚ μεταξύ των άλλων όρων που είχε θέσει για την αναγνώριση των Σκοπίων ήταν και η μη χρησιμοποίηση της λέξης Μακεδονία.
 


Είναι η πρώτη συλλογική κωλοτούμπα, μετά τη θεαματική στροφή της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας ,η οποία ενώ στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπό την πίεση συλλαλητηρίων απέκλεισε το 1992 κάθε συζήτηση για σύνθετη ονομασία , σήμερα εμφανίζεται διχασμένη ,αλλά με κυρίαρχη τάση τη χρησιμοποίηση του όρου Μακεδονία από τη γειτονική χώρα. Τα πρακτική της κρίσιμης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο έχουν κρατηθεί μυστικά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον , όμως παρουσιάζουν τα αποσπάσματα από τις σημειώσεις που κράτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου και δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου με τίτλο «Δέκα χρόνια και πενήντα τέσσερις μέρες».
Στις σημειώσεις αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής για το Σκοπιανό:
Κ. Καραμανλής: Κριτήριο οι συνέπειες κάθε απόφασης για το μέλλον του έθνους.
Κ. Μητσοτάκης: Συμφωνία στις κυρώσεις. Στόχος δεν πρέπει να είναι η ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Δεν υπάρχουν πιθανότητες να φύγει η λέξη «Μακεδονία». Μπορούμε να περάσουμε επιθετικό προσδιορισμό και τροποποίηση του Συντάγματος κτλ. (καμία όμως αναφορά σε μειονότητα). Φόρμουλα των δύο ονομάτων, «Δημοκρατία των Σκοπίων», με ελεύθερη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια (μικρές πιθανότητες). Αναβολή σημαίνει αναγνώριση.
Μαρία Δαμανάκη: Ναυτικός αποκλεισμός (όχι).
Αλέκα Παπαρήγα: Καταλήξαμε πάλι στα ίδια.
Κ. Καραμανλής: Αρραγές εθνικό μέτωπο. «Οχι» σε δόγ ματα και κομματικά οφέλη.
Κ. Μητσοτάκης: Δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις σχέσεις τους ως προς την Ελλάδα. Κράτος αδύναμο: Διαμελισμός ή ύπαρξη (το έθεσε ο Μιλόσεβιτς). Πλήρης ικανοποίηση στους δύο πρώτους όρους. Ο τρίτος είναι πάρα πολύ δύσκολος.
Μαρία Δαμανάκη: Να καταλήξουμε κάπως. Να μη δίνουμε την εικόνα ότι απειλούμεθα από παντού. Ανάγκη εθνικής αφύπνισης.
Αλέκα Παπαρήγα: Μπορεί να αναγνωρίσουμε το όνομα αν ικανοποιηθούν ορισμένοι όροι.
Α. Παπανδρέου: Μη αναγνώριση με κλείσιμο συνόρων.
Αλέκα Παπαρήγα: Χρειαζόταν προετοιμασία. Το θέμα έκλεισε. Επίθεση κατά ΕΟΚ. Δεν θεωρεί το θέμα του ονόματος πρωτίστης σημασίας.
Κ. Καραμανλής: Αλίμονο αν φύγουμε από την ΕΟΚ.
Μαρία Δαμανάκη: Χρειαζόταν προετοιμασία. Να θέσουμε το θέμα του ονόματος- ασκώντας ακόμη και βέτο.
Κ. Μητσοτάκης: Να παλέψουμε, αλλά να μην πάμε στον χορό του Ζαλόγγου
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στάθηκε εξ αρχής αντίθετος στην πιθανότητα αναγνώρισης των Σκοπίων με χρησιμοποίηση του όρο Μακεδονία. «Ελπίζω ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική. Αυτά τούς τα είπα και τους τα έχω γράψει» είχε πει φανερά συγκινημένος περί τα τέλη Απριλίου του 1992. Είχε προηγηθεί στις αρχές του ιδίου έτους η επιστολή του στους τότε ηγέτες της ΕΟΚ, στην οποία κυριάρχησε η εξής φράση: «Η αναγνώριση της αυτοαποκαλουμένης “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” έχει θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα και το γνωρίζω καλύτερα από κάθε άλλον, αφού είμαι ο ίδιος Μακεδών. Η Δημοκρατία αυτή δεν έχει δικαίωμα ούτε εθνολογικά ούτε ιστορικά να λέγεται Μακεδονία».
Ακολούθησε στις 13 Απριλίου η περίφημη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του, για τα πρακτικά της οποίας τις τελευταίες ημέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση. Ο τότε πρωθυπουργός και νυν επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των πρακτικών, αποδεχόμενος με ανακοίνωσή του ότι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών του 1992- που πρότεινε είχε συμφωνήσει να εμμείνει η χώρα μας στην πολιτική ότι «δεν θα υπάρξει η λέξη “Μακεδονία”».
Με την ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι επεδίωξε να συγκληθεί εκ νέου το συμβούλιο για να αλλάξει την απόφασή του, αλλά αυτό- όπως αναφέρει- «κατέστη αδύνατον λόγω της απολύτου αρνήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου» .
Μετά τη λήξη της συσκέψεως έγινε η ακόλουθη δήλωση από τον τότε γενικό γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τον πρώην υπουργό Π.Μολυβιάτη : «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων,η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991,με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”»
. Στην τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Σαμαράς τονίζει, παρουσία του κ. Μητσοτάκη: «Ο καθένας γράφει την ιστορία του. Και είμαι και εγώ τώρα σε αυτό το σημείο. Και εγώ που φεύγω και εσείς που έρχεστε».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου με δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι η διγλωσσία πρέπει να αποφεύγεται, σημείωσε ότι «έπρεπε να λυθεί με τον α΄ ή τον β΄ τρόπο» και συνέχισε: «Οι σημερινές θέσεις του κ.Σαμαρά ανταποκρίνονται στις θέσεις τις δικές μας (σ.σ. του ΠαΣοΚ) ».
Λίγο αργότερα στη γραπτή του δήλωση ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Χαίρομαι που έστω και καθυστερημένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός υιοθέτησαν επιτέλους δημόσια ότι η ουσία του τρίτου όρου είναι να φύγει η ιερή λέξη “Μακεδονία”από το όνομα των Σκοπίων. Δεν θα ασχοληθώ τώρα με την πρωτοφανή απόφαση υιοθέτησης των θέσεων ενός υπουργού με την ταυτόχρονη απόλυσή του. Εύχομαι να υπάρξει δυναμική στήριξη της απόφασης. Αλλιώς θα εκφυλισθεί σε μια σιωπηρή συγκατάθεση, στη χυδαιότερη πλαστογραφία που γνώρισε ποτέ ο Ελληνισμός. Και θα συμβεί αυτό που είπα κάποτε, να βαφτίσουμε τον συμβιβασμό ως επιτυχία».
timelink.gr (Μ.ΚΑΝΙΜΑΣ)
 
 

Comments

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

To Top