ΙΣΤΟΡΙΚΑ

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ

Βόλος,2 Μαρτίου 1911 Μεσημέρι:Εφημερίδες:«Οι ιερείς της πόλεως εξεχύθησαν εις τας οικίας,εις τα μπακάλικα και τις ταβέρνες,συνιστώντες εις τους εν αυτοίς να σπεύσουν εις συλλαλητήριον διότι άλλως καταστρέφεται η θρησκεία και ο εθνισμός».
Απόγεμα:Ψήφισμα «του λαού του Βόλου, συνελθόντος εν συλλαλητηρίω»: Παρακαλείται η Δημοτική Αρχή «ίνα προβή απροφασίστως εις την διάλυσιν του Ανωτέρου Δημοτικού Παρθεναγωγείου επί τω λόγω ότι η εν αυτώ διδασκαλία δεν είναι σύμφωνος ούτε προς την Εθνικήν μας θρησκείαν, ούτε προς την ιστορικήν γλώσσαν του Ελληνισμού ».
Βράδυ:Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: « Εγερθείσης μακράς και ζωηράς διαλογικής συζητήσεως  τίθεται εις ονομαστικήν ψηφοφορίαν πρότασις  περί αμέσου καταργήσεως του Ανωτέρου Παρθεναγωγείου. Γενομένης δε διαλογής,γίνεται δεκτή ηπρότασις διά ψήφων εννέα κατά τεσσάρων».
Αυτό είναι συνοπτικά το προτελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία ενός σχολείου που είχε δημιουργήσει και διευθύνει ο Αλέξανδρος Δελμούζος που υπήρξε Έλληνας παιδαγωγός και κύριος εκπρόσωπος του εκπαιδευτικού δημοτικισμού.
Ο Αλέξανδρος Δελμούζος Γεννήθηκε στην Αμφισσα το 1880 και σπούδασε στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Γερμανία. Το 1908 διορίστηκε Διευθυντής στο Παρθεναγωγείο του Βόλου όπου εισήγαγε την δημοτική γλώσσα πρώτος Πανελλαδικά και τις αρχές του σχολείου εργασίας. Σα σήμερα πριν από 103 χρόνια, στις 16 Απριλίου, το 1914, ξεκίνησε στο Ναύπλιο η δίκη των «μαλλιαρών», με περισσότερους από 100 μάρτυρες και 12 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Δελμούζος. Οι δάσκαλοι διδάσκανε πως δεν υπάρχει Θεός και άλλα διάφορα. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις και μια σειρά από γεγονότα που έμειναν στην ιστορία ως τα «Αθεϊκά», στα οποία είχε αντίπαλο το μητροπολίτη Δημητριάδος και Βόλου Γερμανό Μαυρομάτη, ο οποίος επισκέφθηκε μια μέρα αιφνιδιαστικά το Παρθεναγωγείο  και παρακολούθησε την παράδοση μαθήματος στην Α’ τάξη. Μετά από δύο εβδομάδες η δίκη έληξε και αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι. Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση τα έξοδα της δίκης επιβάρυναν το Δημόσιο. Ο Δελμούζος είχε παραιτηθεί και το παρθεναγωγείο έπαψε να λειτουργεί.

Comments

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

To Top