ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Η Γαλλία σείεται από την υπόθεση του Νικολά Σαρκοζί! Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας παραπέμπεται σε δίκη για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας! Την είδηση μετέδωσαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης και φυσικά κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η υπόθεση επικεντρώνεται σε τηλεφωνικές κλήσεις που παρακολουθούνταν, από το 2014. Σε αυτές, ο Νικολά Σαρκοζί φέρεται να προσπαθούσε να επηρεάσει δικαστές που διερευνούσαν το ενδεχόμενη παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σαρκοζί κατηγορείται πως προσπάθησε, χρησιμοποιώντας την εξουσία του να «μπλοκάρει» τις λεπτομέρειες για τις -φερόμενες ως- παράνομες οικονομικές δραστηριότητες που αφορούσαν στην προεκλογική εκστρατεία του 2007.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Όλα αυτά, την ώρα που μια δεύτερη, ξεχωριστή υπόθεση, έχει κάνει τον Νικολά Σαρκοζί να έχει σοβαρά μπλεξίματα με την Δικαιοσύνη.
Μια υπόθεση που αφορά σε χρηματοδότηση της εκστρατείας του από τον -πάλαι ποτέ- ισχυρό άνδρα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.
Στις 21 Μαρτίου του 2018, οι δικαστικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο των ερευνών για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 με λιβυκά κεφάλαια.
Ο Σαρκοζί, που αρνείται τις κατηγορίες εις βάρος του, διώκεται για «παθητική δωροδοκία», «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας» και «υπεξαίρεση λιβυκών κρατικών κεφαλαίων» και έχει τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο, ανέφερε η πηγή.
Έπειτα από μια σύντομη διακοπή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Σαρκοζί βρέθηκε για δεύτερη ημέρα υπό κράτηση ανακρινόμενος στο πλαίσιο της έρευνας για χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007 από το καθεστώς του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.
«Η κράτηση του Νικολά Σαρκοζί τελείωσε», τόνισε νωρίτερα μία από τις πηγές.
Οι πρώτες υποψίες γεννήθηκαν το 2011 με δημοσιεύσεις του ιστότοπου Mediapart. Επισήμως, η δικαστική έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013.
Κατά τη διάρκεια της πενταετίας, οι ανακριτές του Κεντρικού Γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς και των φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων της Ναντέρ συγκέντρωσαν σειρά στοιχείων που οδήγησαν στην «υπό κράτηση» ανάκριση του πρώην προέδρου της Γαλλίας.
Η ανάκριση από τη δικαστική αστυνομία μπορεί να διαρκέσει ένα 48ωρο. Μετά, οι αστυνομικοί θα αποφασίσουν εάν θα τον παραπέμψουν στους δικαστές για να του απαγγελθεί κατηγορία.
Η δυσκολία για τον δικαστή Σερζ Τουρνέρ να καλέσει τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πενταετίας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι πρόκειται για λιβυκά χρήματα (50 εκατ.) σε ρευστό που κυκλοφόρησαν διάφοροι «μεσάζοντες» με βαλίτσες και βαλιτσάκια, πράγμα που δυσκόλευε τον εντοπισμό της διαδρομής τους και τον εκάστοτε αποδέκτη.
Τα στοιχεία μπόρεσε να συγκεντρώσει, βασίζονται μεταξύ άλλων σε καταθέσεις και ομολογίες ορισμένων «μεσαζόντων» που περιφέρονταν γύρω από τον Σαρκοζί και που θεωρήθηκαν πολύ σημαντικές για τη δικαστική έρευνα.

 

Comments

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

To Top