ΤΟΥΣ ”ΠΗΔΟΥΣΕ” Ο ΜΠΟΥΡΔΕΛΙΑΡΗΣ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΤΑ ΤΟΥ

Posted on: January 13th, 2018 by ldomazos ldomazos No Comments

Πόσοι Έλληνες, αναρωτιέμαι, έχουν διαβάσει το σπουδαιότερο μυθιστόρημα του προηγούμενου αιώνα. Έστω έχουν ακούσει ότι για το βιβλίο με τον ελληνικότατο τίτλο “Οδυσσέας”. Το έγραψε ο Ιρλανδός Τζαίημς Τζόυς και είναι ας το πούμε ένα κόντρα έπος σ’ εκείνο του Ομήρου. Ο ”Οδυσσέας” στο βιβλίο των 265.000 λέξεων είναι κάποιος Λεοπόλδος στο Δουβλίνο.

Το κορυφαίο αριστούργημα του 20ου αιώνα εκδόθηκε στο Παρίσι στις 2 Φεβρουαρίου το 1922 (στη φωτό το διαβάζει η Μέρυλιν Μονρώ) και στο εξώφυλλο υπήρχαν τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Πρωτοκυκλοφόρησε στη γαλλική πρωτεύουσα διότι είχε απαγορευθεί ως πορνογραφικό στη Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί; Ο James Augustine Aloysius Joyce, που γεννήθηκε το 1882, επίσης στις 2 Φεβρουαρίου, μισούσε τον καθολικισμό και τις χριστιανικές ενοχές. Απειλούσε τους διώκτες του με την περίφημη φράση “Θα σας πηδήξω με τα γραφτά μου!”.

Δεν είσαι συνηθισμένος άνθρωπος όταν συγγράφεις τέτοιο πράμα, τον “Οδυσσέα”. Για να ρουφήξεις και να καταπιείς αυτό το βιβλίο χρειάζεται, όπως λένε, να ξέρεις ελληνικά, αρχαία βέβαια, και λατινικά. Και να έχεις μια ιδέα για τον Όμηρο και τον Δάντη.

Μπουρδελιάρης ο Τζαίημς Τζόυς, την έβγαζε με τις πόρνες στους οίκους ανοχής, μέχρι που γνώρισε την γυναίκα της ζωής του, μια τιποτένια καμαριέρα, με την οποία έκανε έναν ισορροπημένο γιο και μια ανισόρροπη κόρη, με την οποία είχε σεξουαλικές επαφές.

Έχουν γραφτεί φοβερά πράγματα για την κόρη του, την Λουσία, που είχε πολλούς εραστές, διάσημους κι όχι, με κανέναν δεν τα βρήκε, τελικά δήλωσε λεσβία. Την έκλεισαν σε ψυχιατρείο κι εκεί πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της.

Ο Τζαίημς Τζόυς πέθανε το 1941, σα σήμερα 13 Ιανουαρίου. Ο τάφος του είναι στη Ζυρίχη, δίπλα σ’ ένα ζωολογικό κήπο, για να ακούει να βρυχώνται τα λιοντάρια που τόσο γούσταρε.

apodytiriakias.gr