ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΟΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ

Posted on: December 10th, 2017 by ldomazos ldomazos No Comments

Ευτυχώς υπάρχουν μερικά σημάδια ότι μια σχέση τελειώνει και καλό θα ήταν να τα πάρεις ως προειδοποιητικές ενδείξεις: Το πάθος και το δράμα είναι δύο διαφορετικά πράγματα, με το δεύτερο να αποτελεί δείγμα αστάθειας.

Σε πρόσφατη μελέτη, ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες από ζευγάρια και τελικά προσδιόρισαν τέσσερα πρότυπα σχέσεων – σχέση με μεγάλες διακυμάνσεις, σχέση που περιστρέφεται γύρω από τις συγκρούσεις, σχέση με μεγάλη σημασία στο κοινωνικό προφίλ και σχέση που εστιάζει έντονα στους δύο συντρόφους.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, εκείνοι που ανέφεραν έντονες διακυμάνσεις είχαν επίσης χαμηλά ποσοστά μακροχρόνιας δέσμευσης. Όπως ακούγεται λογικό, οι συγκρουσιακές σχέσεις επίσης δεν είχαν μεγάλη διάρκεια. Αν στη δική σου σχέση τα δράματα είναι κάτι συνηθισμένο, ρώτησε τον εαυτό σου αν είναι κάτι που απλά αναζωπυρώνει τη φλόγα της σχέσης ή που σπάει λίγο λίγο το δεσμό που σας ενώνει.

Όπως σχολίασε εξαιρετικά ο William Faulkner, “δεν αγαπάς παρά τις συνθήκες, αγαπάς χάρη σε αυτές”. Με άλλα λόγια, τα ψεγάδια και τα λάθη του συντρόφου σου δεν θα πρέπει να μειώνουν ουσιαστικά την εκτίμηση που θρέφεις γι’ αυτόν.

Μελέτες δείχνουν πως όταν έχεις εξειδανικευμένη εικόνα, ή “θετικές ψευδαισθήσεις”, για τον σύντροφό σου αυτό αποτελεί μια καλή ένδειξη για υψηλό επίπεδο δέσμευσης. Ένας σίγουρος τρόπος για να το τεστάρεις είναι να δεις αν “βαθμολογείς” τον σύντροφό σου με υψηλότερο βαθμό απ’ όσο δίνει ο ίδιος για τον εαυτό του σε διάφορες κατηγορίες, όπως στην ευφυία και την εμφάνιση.

Υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στο να σκέφτεσαι ότι είσαι πολύ καλή για κάποιον και απλά να νιώθεις απόμακρη. Ερευνητές του ινστιτούτου Gotham διερεύνησαν το θέμα της σταθερότητας των σχέσεων εντοπίζοντας τις συμπεριφορές που συνήθως προηγούνται ενός χωρισμού.

Η ομάδα βρήκε πως αν πιάσεις τον εαυτό σου να απορρίπτεις ή να κριτικάρεις τον σύντροφό σου χωρίς αιτία, τότε είναι ώρα να επανεκτιμήσεις τη σχέση σου. Το να το αντιληφθείς βέβαια αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, οπότε έχε το νου σου για συμπεριφορές όπως παθητική επιθετικότητα και αδικαιολόγητα, αμυντικά σχόλια.

Αυτή η συσσωρευμένη περιφρόνηση μπορεί να δείχνει σαν κόμπλεξ ανωτερότητας, η βασική αιτία όμως κάτω από αυτό είναι πως νιώθεις ότι μένεις με κάποιον που ξέρεις πως δεν είναι ο σωστός για σένα.