ΧΡΕΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΙ, ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ

Posted on: November 11th, 2017 by ldomazos ldomazos No Comments

Γράφει στον Φιλελεύθερο ο Γιώργος Καλλινίκου

«Να ‘ταν ο κόσμος μια κάλπη,/ κάθε μέρα και κάτι/ να ‘χαμε εκλογές…».
Δεν ξέρω αν η Σώτια Τσώτου όταν έγραφε τους πιο πάνω στίχους τους οποίους τραγούδησε ο Κώστας Χατζής είχε υπόψη της την Κύπρο. Πάντως, σίγουρα μας ταιριάζουν απόλυτα. Αυτό που συμβαίνει στην προεκλογική περίοδο έχει ξεφύγει κάθε ορίου. Στην αρχή, όταν ο Πρόεδρος ξεκίνησε να μοιράζει εκατοντάδες εκατομμύρια από επαρχία σε επαρχία, μειδιάσαμε. Είπαμε, περίπου όλες οι κυβερνήσεις το ίδιο πράττουν, ας το πάρει το ποτάμι. Στη συνέχεια άρχισε να μοιράζει εκατοντάδες εκατομμύρια και σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Δεν περιορίστηκαν, όμως, ούτε και σ’ αυτό. Το οικονομικό γλέντι χόντρυνε πολύ. Τα εκατομμύρια άρχισαν να φαντάζουν χαρτοπετσετάκια τα οποία πετάνε με ευκολία στους χορούς. Εκατοντάδες εκατομμύρια σε ταμεία προνοίας, σε δήμους για χρέη και πολλά άλλα.

Η οργή δεν συγκρατείται. Η προσπάθεια παραπλάνησης των ψηφοφόρων και ουσιαστικά υποκλοπής της ψήφου τους, είναι εξόφθαλμη. Θα σταματήσει, λένε, η κυβέρνηση να παράγει έργο; Σαφώς όχι. Αυτό, όμως, δεν είναι παραγωγή έργου. Είναι μια καλοσχεδιασμένη από καιρό προσπάθεια να παρασύρουν τους ψηφοφόρους. Στηρίχτηκαν στο αποδεδειγμένα διαχρονικό χαρακτηριστικό των Κυπρίων να ξεχνάνε εύκολα. Και να επικεντρώνονται στο παρόν. Επιδιώκουν να προσπεράσουν τις αμαρτίες που σημάδεψαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Και να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης στα όσα του εμφανίζουν τρεις μήνες πριν από τις εκλογές.

Τώρα έχουμε πλεονάσματα, λέει ο Χάρι Πότερ. Μπορεί να παραπλανεί όσους πάσχουν από πολιτική μυωπία. Και όσους εθελοτυφλούν. Διότι, απλούστατα, αυτό που γίνεται είναι πολιτικό έγκλημα. Τέσσερα χρόνια άφησαν τον λαό να υποφέρει σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες. Χιλιάδες ασθενείς να απειλείται η ζωή τους αναμένοντας στις μακρές λίστες αναμονής. Άφησαν τους μικρομεσαίους να αγωνιούν αν θα επιζήσουν. Κάποιοι άνθρωποι έδωσαν τέλος στη ζωή τους, αδυνατώντας να εξεύρουν διέξοδο στα τεράστια οικονομικά προβλήματα. Για να μπορούν σήμερα να εμφανίσουν πλεονάσματα και να παριστάνουν τους Αγιοβασίληδες σε πρόωρη αποστολή μποναμάδων.

Πίσω, όμως, από το προσωπείο του Άγιου Βασίλη το οποίο εσχάτως φόρεσαν, κρύβεται το πρόσωπο του άκρατου λαϊκισμού. Η μανία του οικονομικού γλεντιού είναι χωρίς τέλος. Όποιος θέλει ας σουμάρει όσα έχουν μοιράσει ή υποσχεθεί τους τελευταίους μήνες. Ξεπερνούν τα δύο δισ.!!! Για τέτοια… πλεονάσματα μιλάμε. Εμφανέστατα εθισμένοι πλέον, όμως, υποπίπτουν και σε γκάφες. Πλασάρουν παραμύθια, προσδοκώντας να τα χάψουν πολλοί απεγνωσμένοι, που παλεύουν να ξεφύγουν από την δυσπραγία στην οποία έχουν εγκλωβισθεί.

Όπως έπραξε προψές ο Πρόεδρος. Εξήγγειλε στον ΑΠΟΕΛ ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την διαγραφή χρεών 19,5 εκατ. των σωματείων στον ΦΠΑ. Υποχρεώθηκε να βγει ο Βίκτωρας και να εξηγήσει ότι ήταν λάθος και πρόκειται για χρέη στον Φόρο Εισοδήματος. Ξέσπασε, όμως, θύελλα αντιδράσεων από αγανακτισμένους πολίτες. Διαμαρτύρονταν γιατί να χαριστούν τόσα εκατομμύρια σε ομάδες που συμμετέχουν σε ένα αμαρτωλό πρωτάθλημα, όταν χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν. Τότε, αντιλήφθηκαν ότι θα γύριζε μπούμερανγκ. Και άλλαξαν το τροπάριο. Ήταν, είπαν, απόφαση του 2007 επί Τάσσου, και απλώς, έκαναν μια λογιστική πράξη διαγράφοντας τα χρέη από τα βιβλία του κράτους. Βρε αθεόφοβοι, γιατί τότε ο Πρόεδρος πήγε και το εξήγγειλε στον ΑΠΟΕΛ; Για να εξασφαλίσει όφελος από τα σωματεία, ότι εκείνος τους τα χάρισε;

Υπάρχει και χειρότερο. Εξήγγειλαν αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών. Το προεκλογικό πυροτέχνημα που πέταξε πριν από δέκα μέρες ο Αβέρωφ στη Βουλή. Και εκτέθηκε διότι ήταν αντισυνταγματική η πρόταση. Ήρθε χθες ο Χάρι Πότερ να την κάνει πράξη. Μαγικά, όμως, κάνει σε μικρής εμβέλειας δεδομένα. Στο συγκεκριμένο, που αφορά 9,5 δισ., θα έπρεπε να ήταν μάγος της εμβέλειας ενός Χουντίνι. Παρουσίασε μια πρόταση σκέτο δούλεμα. Βάζει, είπε, 25 εκατ. στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Αυτό που ίδρυσαν το 2013 και το άφησαν να αραχνιάσει. Το θυμήθηκαν τώρα τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Τα 25 εκατ. μπροστά στα 9,5 δισ. αντιστοιχούν με σταγόνα στον ωκεανό. Θα εξετάσουν, είπε ακόμη, το ενδεχόμενο παραχώρησης κρατικής περιουσίας. Σημειώστε. Η Βουλή κλείνει σε ένα μήνα. Πετάνε μια εύηχη υπόσχεση στους ψηφοφόρους και άντε μετά τις εκλογές να δουν αν υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλίσουν ελαχιστότατο μέρος των 9,5 δισ.

Αν αυτό δεν είναι άκρατος λαϊκισμός, αγαπητέ Βίκτωρα, που θύμωσες χθες όταν σε ρώτησαν από το ΤVone αν θα ρίξετε κι άλλες τέτοιες αποφάσεις, τότε τι είναι; Το αρχικό μειδίαμα στο ψηφοθηρικό ταπεραμέντο του Προεδρικού μετατράπηκε στη συνέχεια σε θυμό. Επειδή υποτιμά ασύστολα τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων. Δυστυχώς, κατέληξε σε απαξίωση…