ΧΡΗΜΑ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ 70.000 ΚΑΒΛΙΕΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΕ ΤΑΞΙΤΖΗ

Κάποια γεγονότα μόνο στην Κύπρο μπορούν να συμβούν. Ένας ταξιτζής είχε οδηγήσει πελάτισσα από τη Ρωσία σε κτηματομεσίτη το 2008, ο οποίος της πώλησε οικία έναντι €1.100.000 και από αυτά εισέπραξε €385.000 κτηματομεσιτικά. Από αυτά τα λεφτά είχε συμφωνήσει με τον οδηγό ταξί να του δώσει €70.000 ως προμήθεια. Η επιταγή όμως που έδωσε ο κτηματομεσίτης στον ταξιτζή αναγραφόταν μεν το ποσό των 70.000 ευρώ όμως ολογράφως έγραψε “εβδομήντα χιλιάδες καβλιές μόνο”. Ο ταξιτζής πήγε στην τράπεζα αλλά η τράπεζα δεν του εξαργύρωνε την επιταγή. Προφανώς γιατί δεν είχε εκείνη την ώρα 70.000 καβλιές να του δώσει.
Ο ταξιτζής κινήθηκε νομικά με αγωγή και ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι αφού αναγραφόταν το ποσό με ευρώ στην επιταγή δεν έπρεπε να ληφθεί υπόψιν η λέξη καβλιές.
Ο δικαστής όμως αφού χρησιμοποίησε και λεξικό της κυπριακής διαλέκτου τόνισε πως η λέξη καβλίν παραπέμπει σε βρισιά και έπρεπε να ληφθεί υπόψιν.
Οπότε όπως ανέφερε ο δικαστής η πρόθεση του εναγόμενου κτηματομεσίτη δεν ήταν να πληρωθεί το ποσό των €70.000 αλλά να του αποδοθούν 70.000 καβλιές.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα είπε ο δικαστής, η τράπεζα ορθώς δεν αποδέχθηκε την επιταγή και η αγωγή του ταξιτζή δεν μπορεί να επιτύχει.
Ο δικαστής αναγκάστηκε, παρακαλώ, να ερμηνεύσει και τη λέξη «καυλιές», επειδή υποστηρίχθηκε από τον συνήγορο του κτηματομεσίτη ότι δεν συνιστά βρισιά. «Με όλο τον σεβασμό», γράφει ο δικαστής στην απόφασή του, «αλλά σύμφωνα με λεξικό της κυπριακής διαλέκτου, η λέξη ’καυλί’ παραπέμπει στο ανδρικό μόριο και γι’ αυτό αποτελεί σχήμα αισχρό».
Είπαμε, κάποια πράγματα μόνο στην Κύπρο μπορούν να συμβούν.
 

Comments

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

To Top