ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΓΚΟΥΛΑΓΚ

Posted on: August 3rd, 2017 by ldomazos ldomazos No Comments

Χρονικό των στρατοπέδων συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας για πολιτικούς κρατούμενους  στη Σοβιετική Ένωση, αρχιπέλαγος Γκουλάγκ γραμμένο από τον νομπελίστα ρώσο συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν που γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου το 1918. Όπλο των δυτικών  στην ιδεολογική της αντιπαράθεση με τη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Για τους Σοβιετικούς φθηνή αντικομουνιστική προπαγάνδα. Ο καθένας λέει τα δικά του και όπως τον βολεύουν. Κρατάει αιώνες αυτό το παραμύθι.

Το Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ γράφτηκε μεταξύ 1958 και 1968, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ο Σολζενίτσιν, με μακρόχρονη θητεία και ο ίδιος σε Γκουλάγκ στρατόπεδο εργασίας, βρισκόταν υπό τη διαρκή παρακολούθηση της KGB και αναγκαζόταν να αλλάζει συχνά τόπο κατοικίας.

Το βιβλίο αποτελεί ένα δημιουργικό μείγμα δημοσιογραφίας και ιστορίας. Ο Σολζενίτσιν μετέφερε στο χαρτί τη δική του εμπειρία στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας απο το 1945 μέχρι το 1953 και τις μαρτυρίες 227 συγκρατουμένων του. Τα χειρόγραφα του βιβλίου αποτυπώθηκαν σε μικροφίλμ και διοχετεύθηκαν στη Δύση, όπου κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία  στις 28 Δεκεμβρίου 1973. Στη Σοβιετική Ένωση δινόταν στα κρυφά, στη ζούλα από χέρι σε χέρι σε ειδικές εκδόσεις εκδόσεις και επισήμως 16 χρόνια αργότερα, την εποχή της περεστρόικα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Σολζενίτσιν, ένας από τους σημαντικότερους και πιο γνωστούς σοβιετικούς διαφωνούντες, θεωρεί ότι απαρχή των Γκουλάγκ βρίσκεται στο διάταγμα που εξέδωσε ο Λένιν λίγο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Από αυτό το σημείο ξεκινά την αφήγησή του ο συγγραφέας και την ολοκληρώνει το 1956, με την αποκήρυξη και την αποκαθήλωση του Στάλιν από τον νέο ισχυρό άνδρα Νικήτα Χρουστσόφ και το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ. Φυσικά υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις που κατηγορούν τον συγγραφέα.

Αλεξάντρ Ισάγεβιτς Σολζενίτσιν το πλήρες όνομα. Ρώσος λογοτέχνης. Είναι γνωστός κυρίως για τα ημιαυτοβιογραφικά έργα του Μια μέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς και Αρχιπέλαγος γκούλαγκ, όπου περιέγραφε τη ζωή στα σταλινικά ειδικά στρατόπεδα εργασίας. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1970. Πέθανε σα σήμερα  3 Αυγούστου το 2008 σε ηλικία 89 ετών.