ΜΑΝΤΕΛΑ, ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ

Posted on: July 18th, 2016 by ldomazos ldomazos No Comments

Περίμεναν να πεθάνει για να εκφράσουν τα αισθήματα της λύπης τους. Τι είναι αυτά, ρε. Ο άνθρωπος είχε φθάσει τα 95, και δεν πέθανε ξαφνικά. Ενάμισυ χρόνο είχε σοβαρά προβλήματα υγείας. Λέμε για τον Νέλσωνα Μαντέλα, πρόσωπο εμβληματικό που συνδέει ιστορικά δυο εποχές. Την επί και την μετά το απαρτχαϊντ. Το πώς συμπεριφερόντουσαν στους ιθαγενείς, στην ίδια τους τη γη, οι λευκοί.

Ο Μαντέλα δεν είναι απλά σύμβολο ελευθερίας, ισότητας και ειρήνης, όλα αυτά. Είναι το μέγα σύμβολο της ντροπής του δυτικού ανθρώπου. Συμβολίζει τη αγριότητα του Ευρωπαίου που απάνθρωπα, εγκληματικά, σκοταδιστικά για αιώνες με τη δύναμη των όπλων και την καθοδήγηση της θρησκείας καθυστερούσε το τραίνο της Ιστορίας
Όλοι έχουν έναν καλό λόγο για Νέλσωνα Μαντέλα. Ότι ήταν αυτός κι εκείνος, ότι έκανε εκείνο και το άλλο. Ο θρύλος. Ότι οι μαύροι του οφείλουν πολλά. Εδώ μία παρατήρηση. Του οφείλουν και οι λευκοί, επειδή γλύτωσαν σφακτήρια με λεπίδια.

Ο αποδυτηριάκιας τον είδε στη Λωζάνη, Σεπτέμβριο 1997, τότε που Ελλάδα και Νότια Αφρική διεκδικούσαν τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004, ένα έχει να πει. Τα δύο περίπτερα, αυτό της Ελλάδος και εκείνο της Νότιας Αφρικής, ήταν κολλητά. Το ένα δίπλα στο άλλο. Την παράσταση έκλεβε το νοτιοαφρικάνικο, λες και ήταν μία μικρογραφία μουσείου με εκθέματα αντικείμενα από την παραδοσιακή καθημερινότητα των ιθαγενών πεπερασμένων χρόνων. Ασπίδες, κοντάρια, γεωργικά εργαλεία, καλύβες από καλάμια.

Λες και έβλεπες έναν κλητήρα ξενοδοχείου, έναν υπηρέτη βιομήχανου. Τέτοια εντύπωση έδινε η απλότητα, η αγνότητα του Νέλσωνα Μαντέλα. Ένας γίγαντας στη ψυχή, ένα ζωντανό παρόν μιας νέας εποχής, τέτοιος φορέας ήταν, και περπατούσε όπως ένας μέσα στο πλήθος .

Ποια είναι η κουβέντα του αποδυτηριάκια για τον Μαντέλα, που γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου, σα σήμερα το 1918. Ισχύει το ίδιο για κάθε Μεγάλο της Ιστορίας. Είναι αυτοί που είναι διότι είναι αδύνατον να είναι διαφορετικοί απ’ αυτό που είναι. Είναι κάποιοι γεννημένοι για να κοντράρουν, άλλοι το κάνουν με ήθος και κώδικα, άλλοι συνειδητά λόγω πνευματικής τους υπεροχής καπηλεύονται ιδανικά και εκμεταλλεύονται ανάγκες των καιρών.

Πηγή: apodytiriakias.gr